Segons l’ONU al voltant de 9 casi milions de persones tenen seriosos problemes per accedir a l’aigua potable i el 30 % no té garantit el sanejament. La contaminació, la sobrexplotació, el mal repartiment dels recursos naturals i altres molts factors, fa que això sigui una afectació immensa i injusta. Dins d’aquesta realitat, Benjamin Adrion, jugador del FC St Pauli al 2005, va desencadenar un debat sobre l’aigua en el si de l’afecció del nostre club, després d’uns dies d’entrenament a Cuba. El debat es va allargar més d’un any i va culminar, al 2006, en la creació de Viva Con Agua, una entitat sense ànim de lucre que lluita per crear l’accés a l’aigua potable i als serveis adequats de sanejament en zones subdesenvolupades d’arreu del món.

Logo dels 10 anys del Viva con Agua

La seva tasca ha estat sempre lligada amb el barri de Sant Pauli i amb el club. De fet, el club col·labora amb l’associació de diverses maneres, una d’elles com a plataforma de propaganda o promoció. El 28 de setembre, el club es feia ressò dels 10 anys de vida d’aquesta entitat i de tot el què ha assolit fins ara. I és que, en 10 anys, Viva Con Agua ha portat l’accés a aigua potable a més de 2 milions de persones! Aquesta proesa va començar, com no podia haver estat d’altra manera, al país on Adrion es va adonar d’aquesta necessitat: Cuba. Així es va fixar l’objectiu d’equipar 50 escoles bressol cubanes amb aigua potable. Els 50.000 euros que es necessitaven per al projecte, es van obtenir ràpidament. Seguidament, es van obrir nous projectes a Etiòpia, Índia, Kenya, Nepal i Uganda. Uns projectes que s’han anat realitzant en aquests 10 anys, amb més de 12.000 voluntaris. Uns voluntaris que van sorgir, inicialment, dels voltants del FC St. Pauli i del barri, però que poc a poc han aparegut fora d’Hamburg. Això sí, molts d’ells i elles amb una gran vinculació o afició pel nostre club pirata.

Foto realitzada per al Viva con Agua

Viva Con Agua és una entitat que mobilitza el jovent i que treballa des d’una vesant diferent a moltes entitats solidaries. Educa i informa alhora que va fent avançar els seus projectes. I tot ho fa amb activitats lúdiques, festives i culturals. Hi ha tot tipus d’accions o activitats, des de les més humils, però alhora compromeses: com són les recollides de gots en concerts, on els voluntaris recullen els gots en festivals de música per tal de recaptar els diners que et tornen a la barra al tornar-los; fins a la gran trobada artísitca organitzada pel propi FC St. Pauli, la Millerntor Gallery. La Millertorn Gallery és una trobada d’art internacional en forma de festival de música, galeria d’art social i festival cultural al Millerntor-Stadion. És un festival amb un gran compromís social, com ho demostra el fet que el 70% dels beneficis de la venta de l’art van a Viva Con Agua i, només, el 30% va per donar suport als artistes.

Cartell del Millerntor Gallery

10 anys són molt pocs, si tenim en compte tot el que han arribat a fer els amics de Viva Con Agua. Els hi desitgem un feliç aniversari i esperem que no defallegi mai la seva empenta i la seva solidaritat.